Blogger Backgrounds

tengok jam saya !!!! now is time to....

Cuteki cute

follow saya follow saya !!! :D

Wednesday, 15 June 2011

cara cara belajar yg baik

hemmm...sbnrnya...aq sndiri pon tataw nak cite pasal ape kali ni...ye la...dah lama tak bukak blog ni...sunyi je....mklomla...peksa punya pasal...tak kesah la coz mmg kna fokus pon kalo bab peksa ni...tapi..hemm...peksa ni la yg byk wat most students rasa frust...sbbnya ??? ha...rasanya yg baca blog ni pon taw knapa rasa frust bila peksa...ala...coz result dya la...hemmm...aq tataw knapa rasa frust ni msty ade...sometimes..ade org tak boleh nak handle rasa frust ni....tapi..ade juga la yg boleh handle...hemmm...mcm aq...aq kat tgah2...hahha...


korang...

hemmm...kat sini aq nak bg 1 tips tok hilangkan @ kurangkan rasa frust ue...
1. bila dpt result...kalo result ue mngecewakan...cuba jgn tgok result ue banyak kali...i means..korang boleh
tgok byk kali...tapi bukan masa korang lpas dpt result...lpas 5 @ 6 hari korang dh dpt result, baru lah korang tgok result ue banyak kali...ye la...takot nya bila tgok masa awal2 dpt ue...korang maken tension...alhasil...kecewa...hemmm.. :(

2. lpas dpt result ue...cuba korang jgn piker pcl reslut ue...cubalah korang lupakan wat smentara waktu...hemmm....sngkan...bila korang lpas dpt result ue ( kalo yg trok la ) ...cuba korang lupakan result ue...jgn buang plak...lupakan je...nnty bila korang dah rasa tng...tgh rasa bkobar kobar nak blajar...baru korang tgok result ue balek...coz...certain org...bila tgah smgt nak bljar then dya nmpak result pksa dya yg sblom ni trok...dya akan tmbah smgt tambah tambah tambah smgat lagi nak blajar.... :D



3. cubalah kongsi ngn parents korang bila rasa frust...aik maklom la...mereka ni lbeh bpengalaman bbanding kita...mana la taw...dyaowg boleh bg masukan siket...


ha....ni plak tips masa tgah nak study...


korang...


1. masa 1st nak start study ue..cuba tngkan fikiran...tarek napas dlm2...hembus...tarek lagi...lpas...ala...macam biasa la...


BUT REMEMBER !!!


# jgn study masa korang tgah mngantok @ tgah rasa sedey @ kecewa @ marah @ yg bkaitan dgn nye la....taw knapa ??? coz...buang masa je korang study masa tgah ade dlm dilema yg macam ue..ye r...tak kan masok otak punya...buang masa korang je nnty...ha...korang pileh la waktu yg ssuai dgn haty korang tok bljar...ok ??


2. ha..sediakan lah air masak @ mineral kat sblah korang masa nak blajar ue....ye r....kotrang msty rasa haus punya masa tgah blajar...confirm !!... ha...elak kan minum air gas @ kopi...tak baik sgt tok kesihatan...kalo masa korang tgah blajar ue korang rasa ngntok...ha...minum lah air ue banyak2...nnty segar punya otak korang tu... ok ???


!!!! yg paling penting skali kalo nak blajar ni...jagn la blajar at elevent hour...a.k.a last minute la dkatakan...coz nnty korang akan rasa pening...


3. studygroup ??? lagi la dgalakkan tok korang buat...boleh bincang ng knkawan masa tgah study ue...ha...kan...btol x ??? tapi jgn la ramai sgt..takot nya korang tak bljar plak...yg ade...korang bsembang...ha... ingat !!
4. ha... lagi 1...kalo nak wat mind map masa korang tgah study ue pon bagos gak...boleh la tolong korang lbeh paham ape yg korang bljar...ha...nnty kalo korang ade masa lapang...baca la balek mind map korang ue....kalo tak..kang tak ppasal...korang lupa balek ape yg korang dah paham sblom ni...ha... btol x ???




sbnrnya...nak blajar ni pon tgantung pd niat korang ue sndiri sama ade korang blajar coz nak bjaya or sbb mak ayah or ape2 la...ha...korang set la tok blajar coz nak bjaya... INSYAALLAH...berkat ilmu2 korang ue + sng korang nak blajar...


ha...ni skadar tips2 biasa je...hope tips ni bguna...mybe tips ni pon korang dah taw...just nak remind balek je...


ok la...aq dah habes nak cecita ni..ha...blajar rajen2 ye sume...jgn malas + jgn putus asa...kalo korang rajen...1 hari nnty msty korang boleh bjaya...INSYAALLAH ... : )













No comments:

Post a Comment